Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Εθνική Αγροτική Πολιτική


Οι κινητοποιήσεις των Αγροτών

Επί δεκαετίες τώρα ακούμε και βιώνουμε κινητοποιήσεις αγροτών και συγκρούσεις με την πολιτεία. Για ποιο λόγο κλείνουν τους δρόμους οι αγρότες; Μα φυσικά για χρήματα, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Έκλεισαν ποτέ τους δρόμους ζητώντας υποδομές, τεχνογνωσία και γνώση; Όχι φυσικά. Η σταθερή πολιτική του υπουργείου, οι επιδοτήσεις, αλλοίωσαν συνειδήσεις και άλλαξαν χαρακτήρες. Το υπουργείο γεωργίας από το 1974 και μετά έκανε σημαία του τις επιδοτήσεις και ανάγαγε σε εθνική αγροτική πολιτική το δωρεάν χρήμα. Και ενώ σήμερα θα έπρεπε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να κυριαρχούν σαν τα διαμάντια στο παγκόσμιο στερέωμα αντιθέτως η γεωργία μας αργοπεθαίνει.

Υπήρξε στα 180 χρόνια ύπαρξης της Ελλάδας Εθνική Αγροτική Πολιτική;Υπήρξε στα 180 χρόνια ύπαρξης της Ελλάδας εθνική αγροτική πολιτική; Υπήρξε κάποια στρατηγική για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της κτηνοτροφίας; Το 1981 το 80% της κατανάλωσης κρέατος ήταν ελληνικής παραγωγής, σήμερα είναι το 20%. Ολόκληρο σχεδόν το πολλαπλασιαστικό υλικό για την φυτική παραγωγή όπως και νεαρά ζώα ή μητέρες για κτηνοτροφικές μονάδες, εισάγεται από το εξωτερικό. Όλες  σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν εταιρείες που συνιστούν παγκοσμίους παίκτες,  στην Ελλάδα με τις άριστες εδαφοκλιματικές συνθήκες και την βέλτιστη βιοποικιλότητα, υπάρχει μια εταιρεία με παγκόσμια απήχηση; Υπάρχουν δημιουργήματα που να αξιοποιούνται τόσο εντός όσο και εκτός;

Επιδρομές απεσταλμένων από κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια του εξωτερικού επί δεκαετίες συλλέγουν από βομβίνους έως και αγριοφράουλες. Τα ερευνούν, φτιάχνουν προϊόντα και μας τα ξαναστέλνουν. Πρόσφατα διαβάσαμε ότι οι Αμερικανοί ανέλυσαν το DNA ελληνικής ποικιλίας ελιάς και το κατοχύρωσαν σαν δικό τους. Που είναι τα υβρίδια Άρης, Αθηνά, Δίας; Δημιουργηθήκαν από ανθρώπους με μεράκι στο Ινστιτούτο Σιτηρών και τα εξαφάνισε το πολιτικό σύστημα με μεράκι επίσης.

Η λέξη: εθνική αγροτική πολιτική δεν ακούστηκε και δεν ακούγεται από καμιά πλευρά.

Εθνική Αγροτική Πολιτική

Εθνική Αγροτική Πολιτική ή Εθνική Στρατηγική στον αγροτικό τομέα είναι η χάραξη ενός πολυετούς πλάνου κατευθύνσεων, στηριγμένο σε δεδομένα προερχόμενα από το εξωτερικό και το εσωτερικό και επεξεργασμένα/μελετημένα από ομάδα σοφών και τεχνοκρατών με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο.

Τα δομικά στοιχεία για την κατασκευή Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής είναι:

πηγές δεδομένων από το εξωτερικό
πηγές δεδομένων από το εσωτερικό
ομάδα σοφών και τεχνοκρατών για την επεξεργασία
κατευθύνσεις για το τι θα καλλιεργηθεί και τι θα εκτραφεί
εκπαίδευση αγροτών
επιμόρφωση γεωπόνων
συνεχής ενημέρωση
στήριξη αγροτών με ουσιαστικές υποδομές
ευέλικτα επιχειρηματικά σχήματα
έμφαση στην ολοκληρωμένη – κυρίως – αλλά και την βιολογική γεωργία
σύνδεση των προϊόντων μας με την ιστορία και τον πολιτισμό μας
συνταγογράφηση
εξυγίανση του συστήματος εμπορίας
σύνδεση με έρευνα
νέες καλλιέργειες
συλλογή και συντήρηση του εθνικού φυσικού πλούτου
ενέργεια και βιομάζα
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου