Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Το Φαινόμενο της Παρενιαυτοφορίας στην Ελιά


Παρενιαυτοφορία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία και παραγωγή την μια χρονιά και μειωμένη παραγωγή ή και καθόλου την επόμενη χρονιά. Το συναντάμε σε όλα σχεδόν τα καρποφόρα δένδρα αλλά το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην ελιά.

Δεν οφείλεται σε παθογόνα ή τις κλιματικές συνθήκες. Η πιθανότερη αιτία είναι η κακή θρεπτική κατάσταση των δένδρων συνέπεια της άστοχης λίπανσης επί σειρά ετών. Έτσι το δένδρο συγκεντρώνει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την παράγωγη του την μια χρονιά αλλά αδυνατεί να κάνει το ίδιο την επόμενη χρονιά. Σαφώς δαπανεί την επόμενη χρονιά για να συλλέξει τα κατάλληλα θρεπτικά και να καρποφορήσει ικανοποιητικά την μεθεπόμενη χρονιά.

Το δένδρο σχηματίζει ανθικές καταβολές και άνθη κατά την τρέχουσα βλαστική ανάπτυξη και ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε άνθη και βλαστούς είναι έντονος γα θρεπτικά στοιχεία και προϊόντα μεταβολισμού. Η ισορροπημένη παροχή θρεπτικών στοιχείων είναι συνεπώς κρίσιμης σημασίας για την βλαστική ανάπτυξη και παράγωγη.

Σε μη ποτιστικούς δενδρώδες το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Η ηλικία των δένδρων και οι καλλιεργητικές φροντίδες πιθανόν να επηρεάσουν. Έχει βρεθεί ότι τη χρονιά της υψηλής παραγωγής η ελιά παρουσιάζει μια μεγάλη μείωση στα επίπεδα αζώτου, καλίου και φωσφόρου, με ταυτόχρονη αύξηση της περιεκτικότητας του ασβεστίου. Η αύξηση της συγκέντρωσης του ασβεστίου συνδέεται με φαινόμενα γήρανσης και μείωσης της παραγωγής.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ηλικία του δένδρου όπου παρουσιάζεται το φαινόμενο, στοιχείο που ακόμα δεν φαίνεται να έχει διερευνηθεί και κυρίως σε σχέση με την θρεπτική κατάσταση.

Γενετικές και περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να επιδεινώσουν ή να απαλύνουν το φαινόμενο. Η κορωνεικη φαίνεται να επηρεάζεται λιγότερο ενώ συγκεκριμένη ένταση και διάρκεια ψύχους είναι απολύτως απαραίτητη για την διαφοροποίηση των ανθικών καταβολών.

Προτάσεις για την αντιμετώπιση.

1. Καλό κλάδεμα ώστε να αερίζεται ικανοποιητικά το δένδρο αλλά κυρίως να ανανεώνονται οι μεγάλης ηλικίας βραχίονες.

2. θρέψη Λίπανση. Αυτός ίσως να είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας. Ένα δένδρο καλής θρεπτικής κατάστασης και παράγει ικανοποιητικά και αναπτύσσεται ικανοποιητικά και ανθίσταται σε εχθρούς και ασθένειες. Τα δυο κρίσιμα βήματα για την σωστή λίπανση και θρέψη των ελαιόδεντρων είναι η ανάλυση του εδάφους πριν την βασική λίπανση και η ανάλυση φύλλων (φυλλοδιαγνωστική) κάπου γύρω στον Μάιο ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή. 

3. Τέλος, η σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων των αναλύσεων τόσο του εδάφους όσο και των φύλλων είναι το μυστικό της επιτυχίας.

 Δρ Φάνης Α. ΤσαπικούνηςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου