Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

Ανοιχτή επιστολή προς το Γεωτεε


Ανοιχτή επιστολή προς το Γεωτεε 
(και κάθε ενδιαφερόμενο)

                                                                                     Βάρδα 07/10/2017

Θέμα: Συνταγογράφιση

Περπατώντας σε κεντρικό αθηναϊκό δρόμο κάναμε μια στάση για να μας εξετάσει μια νοσοκόμα που έχει ανοίξει ορθοπεδικό, καρδιολογικό και μικροβιολογικό ιατρείο. Κατόπιν, και για να μην περπατάμε, αγοράσαμε τα φάρμακα που μας πρότεινε από το φαρμακείο της.

Φυσικά όποιος διαβάζει αυτή την παραπάνω είδηση θα αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά.
Μπορεί μια νοσοκόμα ή ένας νοσηλευτής των τει να ανοίξει ταυτόχρονα ένα ιατρείο που να είναι όλων των ειδικοτήτων; Και ταυτόχρονα να έχει και ένα φαρμακείο;;;

Μπορεί ένας πτυχιούχος ελληνικής ή ξένης ιατρικής σχόλης να ανοίξει ταυτόχρονα ένα ιατρείο που να είναι όλων των ειδικοτήτων; Και ταυτόχρονα να έχει και ένα φαρμακείο;;;

Όχι βέβαια.

Ιατρείο μπορεί να ανοίξει μόνο ο πτυχιούχος ιατρικής σχόλης που έχει λάβει πιστοποίηση αντίστοιχης ειδικότητας.

Πάμε τώρα στο χώρο της γεωργίας.

Ένας πτυχιούχος γεωπονικής σχολής ή τμήματος γεωπονίας μπορεί να ανοίξει κατάστημα γεωργικών εφοδίων και να κάνει διάγνωση επί παντός καλλιέργειας και καλλιεργήσιμου φυτού και παράλληλα να δίνει και τα φάρμακα. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΕΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.

Βάση ποιας ή μάλλον ποιων ειδικοτήτων;;;

Προφανώς θα έχει λάβει 5-6 μάστερ και 3-4 διδακτορικά για να έχει και κατέχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες.

Πηγαίνοντας πιο πέρα, το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι πτυχιούχοι των τει. Μπορούν να ανοίξουν ένα κατάστημα και να μανατζάρουν οποιαδήποτε καλλιέργεια και βεβαίως είναι ειδήμονες επί παντός επιστητού. Από αβοκάντο, μανγκο, ανανά και αλόη μέχρι υδροπονική καλλιέργεια φράουλας και τομάτας και από εκεί έως την καλλιέργεια όλων των ανθοκομικών,,, όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν.

Τα κατέχουν όλα.

Καταπληκτικό. Προφανώς οφείλεται στο δαιμόνιο το ελληνικό.

Πριν μερικά χρόνια σε ένα κτήμα ο ιδιοκτήτης είπε σε ένα συνάδελφο γεωπόνο: είναι και η κόρη μου γεωπόνος. Που πηρέ πτυχίο; Ρώτησε αυτός. Στο τεχνικό λύκειο πύργου, αποκρίθηκε ο πατέρας. Είχε τελειώσει κατεύθυνση φυτικής παραγωγής σε τεχνικό Λύκειο και ο πατέρας την εξομοίωνε με τον συνάδελφο, μάλλον με όλους τους γεωπόνους. Σε μια άλλη περίπτωση ο ιδιοκτήτης κτήματος συνέκρινε τον γεωπόνο με τον εργάτη που φρόντιζε το κτήμα. Θα το συζητήσω με τον εργάτη, είπε.

Ποιος ευθύνεται για όλη αυτή την κατάντια;;;

Οι συνάδελφοι γεωπόνοι που μπήκαν στο δημόσιο αφιερωθήκαν στο να γεμίζουν σελίδες και να μετράμε δένδρα και πρόβατα και όταν ένιωθαν κουρασμένοι κατέβαιναν για ένα ουζάκι. Αυτοί που άνοιξαν μαγαζιά με γεωργικά εφόδια έγιναν έμποροι και μεταπράτες και αφιερωθήκαν στο να πείθουν ότι αυτό που πουλάνε είναι το καλύτερο για την καλλιέργεια.

Άκουσα κάποτε έναν τεχνολόγο να υπερηφανεύεται για το επίπεδο θρέψης της φράουλας. Έχουμε φτάσει τους ισπανούς είπε. Έχουμε δουλέψει πολύ την θρέψη της φράουλας.

Ποιος;;; ο τεχνολόγος γεωπονίας από ελληνικό τει. Που ακριβώς την δούλεψε; Με ποιους κανόνες έρευνας; Και που κατέληξαν τα αποτελέσματα; Μήπως στα στομάχια των πολιτών;;;

(Αν είχε κάνει έστω και πτυχιακή θα το καταλάβαινα. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για τους πτυχιούχους των αει. Χωρίς ειδίκευση ειδικές και ουσιαστικές γνώσεις φυτοπροστασίας και φαρμακολογίας δεν υπάρχουν ακόμα και αν τελειώσεις τρία πανεπιστήμια μαζί).

Τι τρώμε;;; έχετε κύριοι των Γεωτεε αναρωτηθεί ποτέ σας;;;

Και ο ερευνητής, κάτοχος διδακτορικού στην λίπανση θρέψη; Εργαζόμενος σε ελληνικό πανεπιστήμιο ή ερευνητικό εργαστήριο;; μάλλον δεν χρειάζεται, δεν υπάρχει λόγος να ερευνά στο εργαστήριο, μπορεί να πάει σπίτι του.

Η απουσία Εθνικής Αγροτικής Πολίτικης είχε σαν αποτέλεσμα να υποκατασταθεί η πολιτεία από τα μαγαζιά γεωργικών εφοδίων και αυτά να ασκούν εθνική αγροτική πολίτικη. Μπαίνει ο αγρότης στο κατάστημα γεωργικών εφοδίων και ερωτάει: ρε Μήτσο, τι θα καλλιεργήσουμε φέτος; Και ο κάθε Μήτσος/Κώστας/Αργύρης κλπ προτείνει κάτι με βάση αυτά που έχει υπόψη του.

Γεμάτη η Ελλάδα γεωπονικά πανεπιστήμια, γεωπονικά τει, ινστιτούτα του εθιαγε, σταθμούς γεωργικής έρευνας, κεπυελ, κπφκπε, και ποιος ξέρει τι άλλο;

Και το αποτέλεσμα;;;

Συρρίκνωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και διαρκής σχεδόν αέναη ποιοτική υποβάθμιση. Έκλεισαν οι πόρτες, τις τελευταίες δεκαετίες, των ευρωπαϊκών αγορών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα εξ αιτίας των  υπολειμμάτων σε φυτοφάρμακα.

Γιατί;;; απούσα η πολιτεία, απούσα η εθνική αγροτική πολίτικη, παρούσες και παρόντες οι γνώστες επί παντός επιστητού εκτελών χρέη διανομών φαρμάκου κ λιπασμάτων. Το τι φάρμακο κ λίπασμα έχει πέσει στην ελληνική επικράτεια είναι άλλο πράγμα. Είναι αστείο αυτό που διάβασα κάπου: μειώθηκε η χρήση λιπασμάτων, κίνδυνος υπολίπανσης. Αυτό που μας λείπει είναι η ορθολογική χρήση φαρμάκων και λιπασμάτων. Δηλαδή είναι αυτό που μας λείπει σαν λαός, που έχει μεταναστεύσει οριστικά και αμετάκλητα από την Ελλάδα μας, ο Ορθολογισμός.

Φταίει το φάρμακο και το λίπασμα;;; όχι βέβαια. Φταίει το πιστόλι ή το μαχαίρι για το φονικό;;; όχι βέβαια. Φταίει το χέρι που πάτησε την σκανδάλη.

Και με καθυστέρηση μισού αιώνα γίνεται συζήτηση επί της συνταγογράφιση και βεβαίως το νομοσχέδιο θα είναι έτσι που να μην στενοχωρηθεί κανείς. Ψηφοθηρικό δηλαδή. Αν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν τρως, έλεγαν οι παλιότεροι.

ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΩΤΕΕ τι ρόλο έχει απέναντι σε όλα αυτά; Ποιον σκοπό υλοποίει; Σε τι ακριβώς συνιστάται η ύπαρξη του;

Εμείς οι γεωπόνοι σαν κλάδος είμαστε πολύ χαμηλά στην κλίμακα της εκτίμησης. Ελάχιστα μας εκτιμούν οι άλλες ομάδες όπως οι αγρότες. Και με το δίκιο τους.

Τι κάνει το Γεωτεε γι αυτή την κατρακύλα;;; εξασφαλίζει θέσης πολίτικης εξέλιξης και μόνο;;;

Η συνταγογράφιση έτσι όπως εξελίσσεται είναι μια κοροϊδία, ένα φιάσκο, σε κουβέντα να βρισκόμαστε και η επιμόρφωση των αγροτών στα φυτοφάρμακα απλώς σε δουλειά να βρισκόμαστε. Αν ήθελε η πολιτεία να μάθει τους αγρότες να είναι προσεκτικοί με τα φυτοφάρμακα θα τους έλεγε άπλα: διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και μετά μην τα πετάτε δεξιά αριστερά.


Με εκτίμηση
Δρ Φάνης Α. Τσαπικούνης,                                                                                        
Αγίου Νικολάου 48, Βάρδα, 27052,                                                                                   
Πτυχιούχος Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ                                                                                  
Διδάκτωρ Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστήμιου Πατρών                                                        
Συγγραφέας Επιστημονικών Βιβλίων                                                                         
agrognosi14@gmail.com / ftsapi2gmail.com


ΥΓ
Τον τελευταίο χρόνο κυκλοφόρησαν έντονες φήμες για παραγωγό κομποστ ότι είχε γίνει αντιληπτός από αρκετά και διαφορετικά πρόσωπα να φορτώνει λυματολάσπη. Τι την έκανε άγνωστο. Αν όμως την προσέθετε στους σωρούς ωρίμανσης του κομποστ; Την προσέθετε μετά από πλήρη ανάλυση; Αν όχι, γνωρίζει κάνεις τι μπορεί να περιείχε; Όταν τρώτε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό έχετε σκεφτεί τι μπορεί να περιέχει; Σας έχει απασχολήσει ποτέ το θέμα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου