Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

ΑΜΠΕΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΞΥΛΕΛΑΣ


Οι παραγωγοί μας αμπέλου και σταφίδας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σε επισκέψεις που περιλαμβάνου, μια οικιακή κληματαριά, ένα μικρό αμπέλι και δυο καλλιέργειες σταφίδας διαπιστώθηκαν συμπτώματα σε αρκετά φυτά όμοια με αυτά του βακτηρίου Ξυλέλα.

Τα συμπτώματα του βακτηρίου δεν είναι απλά και απαιτούν ειδικό αλλά και εργαστηριακή φυτοπαθολογική διάγνωση.

Τα φύλλα φαίνεται σαν να υποφέρουν από έλλειψη αζώτου ενώ περιφερειακά ξεραίνονται. Ο βλαστός αποκτάει σκούρο χρώμα που μπορεί να μπερδευτεί με το χρώμα ωρίμανσης που ακολουθεί την ανάπτυξη του βλαστού και ξεκινάει κάπου τον Αύγουστο.

Το βακτήριο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και για το αμπέλι και για την ελιά και δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.

Η μόλυνση γίνεται συνήθως και κυρίως είτε με μολυσμένα δενδρύλλια από το φυτώριο είτε κατά την συλλογή του καρπού και κατά το κλάδευμα όπου οι τραυματισμοί των βλαστών και η χρήση μολυσμένων εργαλείων συμβάλλουν τα μέγιστα στην μετάδοση της ασθενείας.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Να αγοράζουμε νεαρά φυτά πιστοποιημένα από πιστοποιημένο φυτώριο.

Τα ύποπτα φυτά να μαρκάρονται με χρωματιστή κορδέλα.

Στο κλαδεύαμε να αφήνουμε τα μολυσμένα πρέμνα/δένδρα για το τέλος.

Τα εργαλεία κατά το κλάδευμα θα πρέπει να είναι απολυμασμένα.

Το κλάδευμα να γίνεται με ξηρό καιρό και αμέσως μετά να ψεκάζουμε με χαλκούχο έχοντας προσθέσει διαβρεκτικό προσκολλητικό.

Ίσως είναι καλύτερα τα προσβεβλημένα φυτά να κόβονται μέχρι την επιφάνεια του εδάφους, να καίγονται και να αντικαθίσταται. Το κάψιμο είναι επιβεβλημένο και αμέσως μετά η απολύμανση των εργαλείων.

Προς τους φυτωριούχους

Η παράγωγη πολλαπλασιαστικού υλικού, δηλαδή νεαρών δενδρυλλίων, υπακούει σε κάποιους κανόνες υγιεινής οι όποιοι θα πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις μακροπρόθεσμα.

Τα μολυσμένα νεαρά δενδρύλλια εκτός της απώλειας χρημάτων για την αγορά τους έχουν σαν παραπέρα οικονομικές απώλειες την επί χρόνια φροντίδα τους μέχρι την ημέρα ολικής ξήρανσης καθώς και η απώλεια εισοδήματος. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μέχρι την πλήρη αναπαραγωγική ηλικία, κατά την αντικατάσταση

Η πρόκληση επιδημίας τα επόμενα χρόνια με σοβαρές οικονομικής και κοινωνικές συνέπειες είναι και πιθανή και ορατή.

Κάντε κλικ και δείτε τα συμπτώματα

http://agrognosi14.blogspot.gr/2017/10/blog-post_58.html


Δρ Φάνης Α. Τσαπικούνης(ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 03/08/2017)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου